Fryslân

Fryslân

De provincie Fryslân

De naam

Op 1 januari 1997 werd de officiële naam van de provincie in de Provinciale Staten veranderd van Friesland in Fryslân. Buiten de provincie zelf wordt in de volksmond nog steeds de naam Friesland gebruikt. In 2004 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten dat de nam Fryslân ook consequent in de overheidstukken wordt gebruikt.

De ligging

Zoals op onderstaan kaartje is te zien ligt de provincie in het noorden van Nederland. De kustlijn strekt zich uit langs het IJsselmeer en de Waddenzee. De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maken deel uit van de provincie Fryslân.Fryslân is qua oppervlakte de grootste provincie van Nederland als  je alle wateroppervlakten ook meeneemt. De hoofdstad van de provincie is Leeuwarden. Hier zijn onder andere het provinciehuis, de rechtbank en de locatie Leeuwarden van het Hof Arnhem-Leeuwarden gevestigd. Het bijzondere aan de rechtspraak is dat ook in het frysk mag worden geprocedeerd. Dit brengt mij bij de taal in Friesland.

De Friese taal

In Fryslân worden twee talen het meest gesproken. Naast het Nederlands is dat het Frysk (Fries). Het Frysk is sinds 1956 een officiële landstaal. Zoals hierboven reeds aangegeven mag het Frysk in de rechtspraak worden gebruikt. Het is ook de bedoeling dat (politie)ambtenaren in deze provincie in ieder geval het Frysk kunnen verstaan. Dat het Frysk een landstaal is blijkt ook uit het gebruik van de taal in een groot aantal topografische namen die in Fryslân worden gebruikt. Daarbij kun je denken aan straatnamen, waternamen en de plaatsnaamborden.

Toerisme in Fryslân

Fryslân is een fantastische provincie om je vakantie door te brengen! Van prachtige landerijen en meren tot en met schilderachtige dorpjes. Binnenkort een dagje uit, weekendje weg of zelfs een complete vakantie vieren in eigen land? Ga dan eens naar Friesland! Vervelen is hier geen optie, en toch kom je uitgerust thuis. Fryslân verrast ook met toffe steden en vele diverse activiteiten. Bovendien heeft het diverse karakteristieke sporten, zoals kaatsen en fierljeppen. Er is voor ieder wat wils in Fryslân.
Overnachten ga je ook zeker leuk vinden! Wij verklappen jullie uiteraard onze favoriete vakantieparken in de provincie. Zoals de hieronder door ons uitgelichte vakantieparken. Deze vakantieparken kunt u bij 1001vakantieparken reserveren

Slapen in een havenwoning in De Fryske Marren. Op Havenresort Terherne overnacht u in unieke havenwoningen met uitzicht over de gezellige haven van Kameleondorp Terherne.  Terherne staat bekend om haar unieke ligging tussen het Sneekermeer en de Terhernster poelen. Kom met uw eigen boot en meer aan in de haven, ga een middag skûtsjesilen, sla uw hengel uit of neem een frisse duik; voor waterfanaten is de omgeving rond de Friese meren geweldig om vakantie te vieren. Maar ook als u een dagje op het droge blijft, is hier meer dan genoeg te doen. Ontdek de vele groene fiets- en wandelroutes in de omgeving en verken het natuurgebied rond het Sneekermeer. Of breng een bezoek aan het bruisende Sneek, het gezellige Heerenveen en het mooie Leeuwarden (Culturele hoofdstad 2018). Waar u ook voor gaat, bij de Fryske marren beleeft u altijd een heerlijke vakantie.

 

Waterpark Zwartkruis Noardburgum

Fryslân

Dé plek voor wie van watersport houdt Lekker op je eigen vlonder, voeten in het water. Een hapje en een drankje binnen handbereik. Misschien straks even je hengel uitgooien. Dát is nog eens vakantie. Maar in actie komen kan natuurlijk ook. Huur een boot en vaar het Bergumermeer op. Of iets sportiever: verken de omgeving met een kano of surf op de Friese wind.

Fryslân
Waterpark Zwartkruis Noardburgum

Op Waterpark Zwartkruis woon je tijdelijk aan het water. En je geniet, zoals het hoort als je er even uit bent. De natuur rond het park is geweldig In 25 minuten rijd je naar Nationaal Park De Alde Feanen. Verken het park wandelend of met de fiets.

Of huur een kano en avonturier langs de rietlanden en de moerasbossen. Even geen natuur? Winkelen en lekker eten & drinken doe je in Drachten of Leeuwarden bijvoorbeeld. Of je houdt het klein. Leuke eettentjes en kroegjes vind je ook in de dorpjes rond het park. Met gastvrije mensen die je het gevoel geven dat je écht welkom bent. ‘s Avonds keer je terug naar je waterbungalow. En je bent moe maar voldaan.
=> voor meer informatie, beschikbaarheid en prijzen 

Waterpark Oan ‘e Poel Terherne

Vakantieparken in Friesland

De perfecte locatie voor een ontspannen vakantie Een gezellig vakantiepark in dé watersportprovincie van Nederland, dat is Waterpark Oan ‘e Poel. De fris ingerichte, lichte woningen liggen aan de Terhernster Poelen en hebben elk een eigen aanlegsteiger. Geniet van het uitzicht op de passerende zeil- en motorboten of huur zelf een bootje om de omliggende meren te ontdekken. Ontdek de talloze fiets- en wandelroutes door de natuur en verken het gebied rond het Sneekermeer. Cultuurliefhebbers hebben steden als Leeuwarden en Drachten binnen handbereik en nemen ongetwijfeld een kijkje in Terherne om de Kameleonboeken tot leven te zien komen. Als u op zoek bent naar een vakantie vol water, natuur en historische stadjes, betekent een verblijf op Waterpark Oan ‘e Poel een geweldige tijd!

=> voor meer informatie, beschikbaarheid en prijzen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

preloader