De Achterhoek

Het gebied

De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland. Het wordt ook wel De Graafschap genoemd. De Achterhoek ligt in het zuidoosten van de provincie Gelderland.  De grootste plaatsen in de Achterhoek zijn Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Het is een prachtig gevarieerd landelijk gebied. Geografisch is de Achterhoek niet precies  af te bakenen. De grenzen zijn niet echt duidelijk. Dat komt omdat je de Achterhoek vanuit verschillende standpunten kunt definiëren: geografisch, toeristisch en bestuurlijk.
Geografisch gezien zouden de Oude IJssel en de IJssel de grens vormen. Vanuit toeristisch oogpunt ligt dat veel ruimer en worden bijvoorbeeld Doesburg, Zutphen en een deel van de Liemers met het bosgebied Montferland er vaak  bij getrokken. Om u een indruk te geven van de achterhoek heb ik een filmpje over de Achterhoek ingevoegd.
LocatieAchterhoekprovinciaal-algemeen

De taal van de Achterhoek

Het Achterhoeks is een variant van het Nedersaksisch. Helaas hoor je het steeds minder. In oktober 2018 is het Nedersaksisch als officiële taal erkend. Daarmee worden de zeven taalvarianten, waaronder het Achterhoeks, een volwaardig en zelfstandig onderdeel van de taalsystematiek in Nederland. Jarenlang is hiernaar gestreefd, en eindelijk was het zover. Tegenwoordig worden er steeds meer initiatieven genomen om de taal te behouden. Regelmatig verschijnen er publicaties over en in de streektaal.
De meeste personen die boven de 50 jaren oud zijn kunnen het nog wel spreken en verstaan. Enkele personen zijn daarin een voortrekker. Denk daarbij aan Bennie Jolink van Normaal en Hans Keuper van Boh Foi Toch. Beide heren spreken vaak in het Achterhoeks. Van plaats tot plaats verschilt de taal. In Dinxperlo spreekt men bijvoorbeeld een ander dialect  dan in Ruurlo.

Toerisme in de Achterhoek

De Achterhoek staat bekend om het afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bossen. Daarnaast staat de Achterhoek bekend om de vele kastelen. Maar ook: moderne musea, gezellige restaurants en gave attracties. De Achterhoek heeft het allemaal. De meeste toeristen komen naar de Achterhoek om te wandelen en te fietsen. De Achterhoek leent zich daar uitstekend voor. Het landschap is afwisselend, de bewoners zijn gemoedelijk en de meeste toeristen waarderen de rust en de ruimte. Niet zo vreemd, want volgens kenners is dit misschien wel de mooiste regio van Nederland. Wilt u zelf ontdekken hoe mooi de Achterhoek is? Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en neem alles wat je ziet goed in je op. Het zijn waardevolle en onvergetelijke herinneringen! Om al dat moois in de Achterhoek te bezichtigen, heeft u meer dan één dag nodig. 1001Vakantieparken biedt een tweetal vakantieparken aan in de Achterhoek waar u een weekend, midweek of zelfs een week kunt verblijven.

Residence Lichtenvoorde in de Achterhoek
residence Lichtenvoorde

Lichtenvoorde is een pittoresk dorpje in de Achterhoek. Hier vindt u Résidence Lichtenvoorde. Omgeven door de groene natuur en aangelegde vijvers staan prachtige vakantiewoningen. Ook is het mogelijk te kamperen bij Résidence Lichtenvoorde. U hoeft zich geen moment te vervelen op ons vakantiepark dankzij de uitstekende faciliteiten. Wie gooit de meeste strikes op onze bowlingbaan? Of trek baantjes in ons binnenzwembad. Aan sportieve mogelijkheden sowieso geen tekort. Ga een uurtje fitnessen of leef u uit op het sportveld om vervolgens te ontspannen bij onze wellness. Ook de kinderen hebben de tijd van hun leven met uitdagende en afwisselende activiteiten van het enthousiaste animatieteam. Wanneer u geen zin heeft om zelf te koken kunt u gezellig met het hele gezin aanschuiven in ons restaurant voor een heerlijke maaltijd.

 

 

Résidence Lichtenvoorde heeft vakantiehuizen geschikt voor 4 tot maximaal 6 personen waarbij u kunt kiezen uit twee typen; deluxe en comfort. Ook is er een 5 persoons mindervaliden chalet, welke dankzij de gemaakte aanpassingen geschikt is voor rolstoelgebruikers. De comfort vakantiewoningen zijn voorzien van eenpersoons boxspring bedden, een ingerichte keuken met koffiezetapparaat, koelkast met diepvries, combimagnetron en vaatwasser. De deluxe vakantiehuizen zijn ruim opgezet en bieden u het comfort en gemak dat u van thuis gewend bent. Naast de voorzieningen die u ook in de comfort vakantiehuizen vindt beschikken de deluxe vakantiehuizen over een airco, flatscreen televisie en een lounge set op het terras.

 

In den Olden Bongerd Winterswijk

Dit rustig gelegen en ruim opgezette park ligt in het oosten van Gelderland, nabij de Duitse grens. De langste fietsroutes van Nederland voeren u hier door het afwisselende landschap van bossen, vennen en heuvels. In het park staan de comfortabele 4-6 persoons bungalows en woonboerderijen, allen vrij gelegen in de natuur. Op korte afstand van het park liggen diverse recreatiegebieden met zandstranden en recreatieplassen. Door de kleinschalige opzet van het park zullen met name rust-, wandel- en fietsliefhebbers zich op Buitenplaats In Den Olden Bongerd thuis voelen.

 

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Achterhoek of over wat er allemaal te doen is in de Achterhoek kijk dan eens op de volgende webpagina’s
www.achterhoek.nl
www.achterhoekpromotie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

preloader